Review The Damned and Dirty – Revelation


Revelation is alweer het vijfde album van het duo Kevin de Harde en Micha Sprenger. Hoewel van een duo al geen sprake meer is want tegenwoordig omvat The Damned and Dirty meerdere muzikanten.
Van de vier eerdere albums, waarin je al een duidelijke groei kan bespeuren, werden er maar liefst drie beloond met de ‘Beste album van het jaar’ award van de Dutch Blues Foundation.

Op het laatste album Hoodoo Down was er door de heren al meer variatie in stijlen toegepast en nu met het vijfde album “Revelation’ gaan ze daarin nog een flinke stap verder. Eigenlijk moet ik zeggen dat het een EP betreft en niet een album. Maar liefst zes nummers staan er op.
Sinds een paar weken kan je alvast luisteren naar de single “High and Fine” zie ook onderaan deze post.
Blues is de basis maar je wordt getrakteerd op een verscheidenheid aan stijlen. Ruiger en tegelijk meer popachtige songs. Met het grote verschil tussen een best duistere lach op het “Head Down In The Darkness” tot een lief popperig achtergrond zangeres geluid op “Been A Lair” laten de heren zien dat ze verschillende stijlen niet mijden maar juist gebruiken om hun teksten, ideeën, kracht bij te zetten. Een hele nieuwe sound is geboren terwijl je ondertussen nog duidelijk herkenbaar kan horen dat dit The Damned and Dirty betreft. Dat is knap te noemen.

De productie is gedaan door niemand minder dan Mario Goossens (drummer bij Triggerfinger)
De EP werd opgenomen in de Daft Studio in Malmedy in The Gorio Hills beide in Belgie.
Dat de plaat Revelation heet heeft ook te maken met de compleet nieuwe sound, vergeleken bij de vorige albums.

Credits: (Van The Damned and Dirty website)
Tracks 1-5:
Micha Sprenger, Kevin de Harde and Mario Goossens
Track 6:
Micha Sprenger and Kevin de Harde

Teksten: Kevin de Harde Productie: Mario Goossens Gitaar en achtergrondzang: Micha Sprenger
Zang en Harmonica: Kevin de Harde Drums, percussie: Mario Goossens Toetsen: Bram Slinger
Achtergrondzang: Marlou Vriens Bas: Karel van Mileghem Opgenomen bij: The Gorio Hills en Daft Studios
Opnames en mix: Jannes van Rossom Mastering: Ward Neyrinck Cover: Linda Willemszoon and Kevin de Harde
Artwork: Kevin de Harde

Conclusie: Een behoorlijk levendige EP met soms duidelijk blues soms minder definieerbare stijlen. Het blues gevoel blijft echter bij het horen van Revelation.
Het enige kleine minpuntje vind ik persoonlijk dat het rauwe harmonica spel van Kevin een beetje naar de achtergrond is gedrongen.
[yasr_multiset setid=0]

De release party is 11 februari in de Patronaat in Haarlem zaal open 19:30 de show begint om 20 uur. Kaarten kan je kopen bij Ticketmaster The Damned and Dirty
De single High and Fine

Share